Skip to main content

PRAKTISCHE
INFORMATIE

DEPIDIGO IS GEBASEERD OP DRIE PIJLERS:

VERBINDING

We willen met DePiDiGo een gratis platform aanbieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten tijdens een licht-sportieve activiteit. Gratis, omdat we zo het meeste mensen kunnen bereiken en de kans bieden een leuke sport te leren kennen. 

SUSTAINABILITY

We willen het parcours zo sustainable mogelijk oprichten, door enkel hout te gebruiken dat uit het Parkbos komt, door het grasbeheer te laten gebeuren door de schapenkudde, door enkel discs te gebruiken die van biosourced materiaal zijn gemaakt, en door beroep te doen op lokale bedrijven en personen. 

NATUUR

En dit allemaal in de mooie natuur die het Parkbos ons biedt.

Veelgestelde vragen

Waar zullen de parcours gelegen zijn?

DePiDiGo beoogt twee locaties.

1 - sportsite Moerkensheide

Dit wordt het permanent bespeelbare parcours (9 holes). Het parcours zal bestaan uit een bos en uit een vlakte, en zal de nodige uitdaging met zich meebrengen. Opstart? 2024.

2 - Parkbos (aan Den Beer, Polderdreef)

Hier komt een tijdelijk parcours van 9 holes dat tijdens de zomer bespeelbaar is (van begin juli tot eind oktober). De vele open ruimte in het Parkbos laat toe langere holes te maken waarbij zowel gezinnen als meer gevorderder spelers terecht zullen kunnen. Opstart? Juli 2023.

Wanneer zijn de parcours beschikbaar?

Het parcours in het Parkbos is sinds de zomer van 2023 beschikbaar, en kan bespeeld worden van 1 juli tot en met 31 oktober. Het parcours op Moerkensheide er zal zijn in 2024.

Zijn de parcours gratis te bespelen?

Ja, dat klopt. En dat zal voor altijd zo zijn.

Kan ik discs huren of lenen?

Dat kan zeker, en dit zelfs gratis. Bij afgifte van een identiteitskaart kan een disc geleend worden bij Steven Vervaeke. In geval van verlies moet deze dan wel terugbetaald worden.

Je kan ook discs lenen bij de Sportdienst van De Pinte, Art of Sports of bij Sweet Bean. Ook daar is ontlenen is gratis, je hoeft enkel je identiteitskaart even af te geven als garantie. Bij de bibliotheek van De Pinte kan je ook een set discs ontlenen. Daar zitten drie discs in (putter - mid range - distance driver) van Latitude 64°.

Kan ik eender welke disc gebruiken?

Dat kan zeker, maar het valt toch sterk aan te raden discs te gebruiken die specifiek voor disc golf gemaakt zijn. Deze zijn wat zwaarder dan gewone discs, en zijn daardoor minder vatbaar voor de wind, zodat je er beter mee kan richten. Een disc golf disc herken je aan de vier cijfertjes die bovenop elke disc staan; die gaan bepalen hoe de disc zal vliegen wanneer die volgens de regels van de kunst geworpen wordt.

Binnen ons project voorzien wij leen discs voor wie het de eerste keer speelt. Dat betekent dat je een disc kan gaan ontlenen bij de Sportdienst in De Pinte. Je geeft je identiteitskaart af, en je ontvangt een disc in bruikleen. Onze leen discs zijn gemaakt van biosourced material, en zijn allemaal mid range fairway drivers.

Je kan ook, net als een gewoon boek, een set van drie discs gaan ontlenen bij de bib. Die kan je dan voor langere periode bijhouden en daarna terugbrengen. Voordeel aan deze discs is dat het om echt goede discs gaat van een van de grote spelers in disc golf: Latitude 64°.

Wat meer uitleg over de verschillende soorten disc geven we je graag.

Discs binnen disc golf bestaan in alle uitvoeringen en kleuren; er zijn echter drie categorieën. In golf kies je voor de juiste club om het balletje ver/dicht te slaan, maar in disc golf gebeurt dat telkens met een ander soort disc.

Distance driver – deze disc gebruik je als eerste, omdat je die het verste kan gooien. Risico is dat je voorbij de basket gooit als je te hard gooit.

Mid range fairway driver – deze disc gebruik je als je al wat dichterbij bent, maar nog niet dicht genoeg om te kunnen putten. Deze disc is meestal wat stabieler dan een distance driver.

Putter – deze gebruik je om de hole af te werken. Deze disc is standaard zwaarder en vliegt rechter dan de andere discs en zal nooit ver van de basket landen. Deze gebruik je standaard binnen een afstand van 10 meter van de basket.

Het vluchtplan voor elke disc wordt op voorhand door de fabrikant bepaald na een hele resem tests. Dit vluchtplan wordt dan in een reeks van vier cijfertjes gegoten. Dat betekent het volgende:

Speed – bepaalt de snelheid die een disc kan halen. De cijfers variëren meestal van 1 tot 15.

Glide – bepaalt hoe lang de disc zal glijden door de lucht. De cijfers gaan van 1 tot 7.

Turn – bepaalt hoe ver de disc naar rechts zal afdraaien (bij een backhand worp door een rechtshandig persoon). Cijfers gaan van -5 tot +1, waarbij -5 betekent dat de disc heel hard naar rechts zal beginnen afdraaien.

Fade – bepaalt hoe ver de disc terug naar links zal draaien op het einde van de vlucht (bij een backhand worp door een rechtshandig persoon). Hierbij rangeert het van 0 tot 5.

Wil je vanop lange afstand rond een boom gooien die op 70m van je weg staat? Gebruik dan een distance driver met vb. cijfers 11 / 5 / -3 / 2. Een putter zal heel vaak lagere cijfers hebben, vb. 3 / 2 / 0 / 0.

Onze leen discs zijn 5 / 5 / 0 / 1, wat betekent dat ze vrij snel zijn, even blijven glijden, en op het einde van de vlucht iets naar links zullen afknikken, als je met je rechterhand in back hand positie gooit. Maar probeer het vooral zelf

Help, ik ben een disc verloren!

Geen nood! Wanneer wij die terugvinden, dan houden we die voor u bij, of bezorgen wij u die graag terug. Geef ons gewoon een seintje wanneer en waar u die verloren bent (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ), samen met een beschrijving van de disc. 

Aan de start van het parcours staat een Disc Drop box; hierin worden soms discs achtergelaten die spelers vonden langs het parcours. Als jouw naam daarop staat, dan geven we jou een seintje.


Dossier Streekfonds

Wat hebben we al allemaal gedaan?

DePiDiGo is een van de tien projecten die gesteund worden door het Streekfonds Oost-Vlaanderen, #Regiokracht.  Met het verzamelde budget zal DePiDiGo het volledige parcours in het Parkbos financieren, net als alle herstellingen en onderhoud de komende jaren. Het parcours zal voor iedereen te allen tijde gratis te bespelen zijn van begin juli tot eind oktober, en dit elk jaar opnieuw. Zo zal het parcours kunnen gebruikt worden door spelers en gezinnen uit de regio, door andere sporters op zoek naar een sportieve uitdaging, door scholen, jeugdbewegingen en verenigingen tijdens een sportieve activiteit, en zo verder.